czwartek, 25 lipca 2013

Sałatka z fasolką szparagową i serem feta


Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc korzystamy. Marzyła mi się ona w wersji z patelni z bułką tartą, ale siostra, która stawia na zdecydowanie zdrowsze jedzenie, zadecydowała inaczej i postawiła na zrobienie sałatki. Nie żałuję :)

Składniki:
  • zielona fasolka szparagowa
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata rzymska (może być inna)
  • pietruszka
  • ser feta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • biały ocet winny
  • miód

Fasolkę przycinamy na dwóch końcach, gotujemy do miękkości i studzimy. Na dnie miski kładziemy porwaną sałatę, ostudzoną fasolkę, pomidorki pokrojone w ćwiartki, kruszymy fetę i całość posypujemy pietruszką. W miseczce przygotowujemy sos (składniki na 1 porcję): mieszamy 2 łyżki oliwy, 3 łyżki octu, 2 łyżeczki miodu (proporcje można modyfikować w zależności od upodobań). Dosmaczamy solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy sosem tuż przed podaniem. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię fasolkę, też korzystam z sezonu na nią :-) z fetą i pomidorami - pyszna sałatka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...