środa, 28 sierpnia 2013

Muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone

Muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone

Ciasto marchewkowe należy do jednego z moich ulubionych więc od razu przypadł mi do gustu przepis na te muffiny, który znalazłam na stronie Muffinkarnia. Jak zwykle zrobiłam podwójną porcję i wyszły mi 42 babeczki. I dobrze bo są naprawdę przepyszne :)

Składniki (na ok. 24 sztuki):
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju

Ser mascarpone rozpuszczamy - ja zrobiłam to za pomocą kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania serka dodajemy do niego 1/4 szklankę cukru brązowego oraz 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie marchewki ścieramy na tarce na małych oczkach. Wszystkie suche składniki (mąka, biały cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika i sól) mieszamy w jednej misce a mokre składniki (jajka, wodę i olej) mieszamy za pomocą miksera w drugiej. Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko łączymy ze sobą mieszając je łyżką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Muffiny nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami w następujący sposób: łyżka ciasta, na to łyżka serka mascarpone i na to znowu łyżka ciasta. Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i pieczemy przez 20 minut. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham mascarpone i marchewki, to musi być obłędne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...