sobota, 24 sierpnia 2013

Domowa nutella

Domowa nutella

Nutella - kto jej nie lubi? Orzechy plus kakao plus mleko to jak dla mnie połączenie idealne. Wiadomo, że ta sklepowa nutella z orzechami ma niewiele wspólnego za to zawieta mnóstwo tłuszczu i cukru. Nie tak jak ta domowa, w której smak orzechów jest dobrze wyczuwalny a smak czekolady bardzo intensywny.

Składniki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g o zawartości kakao min. 70%)
  • 3/4 szklanki mleka zagęszczonego
  • 120 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki brązowego cukru (może być więcej - kwestia upodobań; z tej proporcji nutella wyjdzie mało słodka)

Czekoladę, mleko oraz cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dobra instrukcja jak to zrobić znajduje się TUTAJ). Orzechy mielimy w blenderze - im drobniej tym lepiej. Kiedy masa czekoladowa nieco przestygnie dodajemy ją do blendera do orzechów i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)

Domowa nutella

4 komentarze:

  1. Ojej wygląda cudownie i pewnie smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej wygląda cudownie i pewnie smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej wygląda cudownie i pewnie smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...