wtorek, 20 sierpnia 2013

Smakowity hummus

Smakowity humus

Miałam okazję próbować hummusu w różnych krajach i w różnych knajpach ale żaden nie smakował mi tak bardzo jak ten, który robi moja mama :)

Składniki:
  • 500 g ciecierzycy
  • 10 łyżek pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 140 ml wody

Dzień wcześniej zalewamy ciecierzycę przegotowaną, letnią wodą i odstawiamy na noc żeby ją wchłonęła. Następnego dnia, kiedy ciecierzyca jest nasiąknięta wodą podgotowujemy ją przez ok. 5 minut, pilnując aby nie wykipiała i odstawiamy do wystygnięcia (jeśli okaże się, że wody jest za mało można trochę dolać). Następnie znowu ją gotujemy przez ok. 20-30 minut. Można ominąć cały ten proces kupując ciecierzycę w puszce :) Wystudzoną ciecierzycę wrzucamy do blendera i dodajemy wszystkie składniki: pastę tahini, oliwę, olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz wodę i wszystko to blendujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)

Smakowity humus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...