wtorek, 16 lipca 2013

Lemoniada cytrynowa z miętą

Lemoniada cytrynowa z miętą
Lemoniada cytrynowa z miętą


Choć upały nas nie rozpieszczają ostatnio warto zapamiętać ten przepis na gorące dni (choć nie tylko) - jest to jedna z najlepszych lemoniad jaką kiedykolwiek piłam. Jest orzeźwiająca, z nutką mięty, trochę przypomina smak mojito. Polecam.

Składniki:
  • 3 cytryny
  • 6 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
  • 2 gałązki mięty
  • 1,5 litra wody

Miętę parzymy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier lub miód rozpuszczamy także w gorącej wodzie i studzimy. Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do dzbanka. Następnie zalewamy go wystudzoną wodą z cukrem lub miodem oraz przecedzonym naparem z mięty (ważne żeby w lemoniadzie nie było liści ani całych gałęzi mięty ponieważ nam ona zgorzknieje). Całość zalewamy zimną wodą tak żeby w sumie wyszło 1,5 litra płynu. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Smacznego! :)

Lemoniada cytrynowa z miętą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...