Składniki:
- 3 cytryny
- 6 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
- 2 gałązki mięty
- 1,5 litra wody
Miętę parzymy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier lub miód rozpuszczamy także w gorącej wodzie i studzimy. Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do dzbanka. Następnie zalewamy go wystudzoną wodą z cukrem lub miodem oraz przecedzonym naparem z mięty (ważne żeby w lemoniadzie nie było liści ani całych gałęzi mięty ponieważ nam ona zgorzknieje). Całość zalewamy zimną wodą tak żeby w sumie wyszło 1,5 litra płynu. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Smacznego! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJednym z moich ulubionych napojów jest właśnie domowa lemoniada. Przeważnie taki napój przygotowuję w lato. Podaję go zawsze w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki wraz z cząstkami cytryny oraz świeżą miętą. Takie połączenie idealnie chłodzi i przynosi orzeźwienie, zwłaszcza w czasie dużych upałów. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuń