niedziela, 21 lipca 2013

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to kolejna pyszność, którą ostatnio zaserwowała mi siostra. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzony - bardzo orzeźwiający. I jeszcze ten piękny kolor :)

Składniki:
  • 600g rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie cukru wanilinowego)

Myjemy rabarbar, odkrawamy część liściastą i przy korzeniu. Kroimy go w 2-cm kawałki, wkładamy go do garnka, dodajemy cukier jeden i drugi, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut (należy uważać żeby się nie rozgotował). Do smaku można dodać łyżkę wyciśniętego soku z cytryny a dla koloru plaster buraka. Po ugotowaniu można przecedzić kompot przez sitko ale nie trzeba. Można go podawać zarówno na ciepło jak i chłodzony z listkami mięty i kostkami lodu. Smacznego! :)

Kompot z rabarbaru

3 komentarze:

  1. bardzo podobają mi się zdjęcia w jakim stylu robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Plaster buraka! Fajny pomysł, nie wpadłabym na to;) Zwykle obieram rabarbar i ma bladożółty kolor, ale smakuje pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...