Tarta ta jest bardziej maślana niż te w innych przepisach, które sprawdzałam. Zamiast jajek można dodać trochę wody ale moim zdaniem ciasto na tym traci. Przepis ten pochodzi ze strony Gościnne Progi (Tarta serowa pikantna).
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajko oraz masło (ważne żeby było w temperaturze pokojowej, ja żeby nie czekać zawsze trochę podgrzewam je w mikrofalówce). Ciasto wyrabiamy rękoma na gładką masę a następnie formujemy w kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po godzinie ciasto wykładamy do nasmarowanej masłem foremki (takiej typowej do tarty o średnicy ok 28cm), robimy w cieście dziurki widelcem, wykładamy farsz i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 35-40 minut (w zależności od farszu czas ten może być trochę inny). Jeszcze słowo o foremce: tak naprawdę możemy tartę upiec w dowolnej formie do ciasta. U mnie z racji tego, że mam bardzo "żartą" ;) rodzinę zawsze robię podwójną porcję i piekę w zwykłej teflonowej, prostokątnej formie o wymiarach 20cm x 35cm. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz