Sezon na bób w pełni. Jednym z łatwiejszych sposobów na jego wykorzystanie jest zrobienie pasty, która z pieczywem idealnie sprawdza się w formie smacznej przekąski. Przepis pochodzi ze strony Olgi Smile.
Składniki:
- 1 kg bobu
- świeży tymianek (ewentualnie suszony)
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
Bób gotujemy (młody ok. 15 minut, ale jeśli jest starszy, czas gotowania może wydłużyć się nawet do 30 minut), studzimy i obieramy. Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki: 3 łyżki masła, tymianek (tyle ile lubicie), 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz i cukier do smaku, następnie blendujemy (będzie łatwiej jak masło się rozpuści). Pasta powinna wyjść lekko słona, lekko słodka i czosnkowa. Podajemy z dużą ilością świeżego pieczywa, a w wersji imprezowej na krakersach. Można ozdobić gałązką świeżego tymianku. Jeśli nie macie świeżego bobu, to możecie zastąpić go świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem. Smacznego! :)
jak zieloniutko! muszę kiedyś no sprawić sobie taką pastę :]
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! A że kocham tymianek i najchętniej dodawałabym go do wszystkiego, tak więc ta pasta to coś w sam raz dla mnie;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda tak podana:)
OdpowiedzUsuńpasta z bobu jest boska ja dodaje do niej ser feta jeszcze :)
OdpowiedzUsuńKarola z TuSiePisze