czwartek, 25 lipca 2013

Sałatka warzywna z pęczakiem

Sałatka warzywna z pęczakiem

Lubię najróżniejsze sałatki warzywne, ale zazwyczaj ciężko mi się nimi najeść, dlatego tym razem postanowiłam dodać do receptury sycący pęczak.

Składniki:
  • 5 ogórków gruntowych
  • 5 ogórków małosolnych
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 szklanki pęczaku
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Pracę zaczynamy od ugotowania pęczaka i ostudzenia go (można to zrobić dzień wcześniej). Pęczak gotujemy w proporcji: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Powinien on wchłonąć całą wodę - wtedy będzie sypki. Pęczak gotujemy ok. 20 minut. Pomidory, rzodkiewkę oraz ogórki jedne i drugie kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Pietruszkę siekamy. Dodajemy pęczak i wszystko mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Smacznego! :)

Sałatka warzywna z pęczakiem
Sałatka warzywna z pęczakiem

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...