środa, 31 lipca 2013

Kompot z czerwonych porzeczek


Kompot z czerwonych porzeczek to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa - zawsze kojarzył mi się będzie z kompotami, które gotowała moja babcia kiedy byłam mała. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i dobrze schłodzony.

 Składniki:
  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 4 l wody
  • 0,5 szklanki cukru

Porzeczki wsypujemy do garnka razem z szypułkami (tak jest szybciej) i zalewamy wodą. Gotujemy. Kiedy woda zacznie bulgotać dosypujemy cukier i gotujemy jeszcze przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kompot należy przecedzić przez sitko rozcierając porzeczki żeby wydobyć z nich to co najlepsze. Podawać na ciepło lub schłodzony. Smacznego! :)
 
Kompot z czerwonych porzeczek

3 komentarze:

  1. Dobrze, że od razu taką ilość wyprodukowałaś, bo smakuje przepysznie, wiem, bo niedawno też robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, niby wyszło dużo a i tak zniknął w jeden wieczór :) Dobrze, że to taka łatwa sprawa to z przyjemnością się gotuje nowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...