piątek, 19 lipca 2013

Sałatka z wielu sałat z serem feta

Sałatka z wielu sałat z serem feta

Dziś siostra ugościła mnie przepysznym obiadem, w którego skład wchodziła m.in. ta letnia sałatka z różnych rodzajów sałat, warzyw i sera feta.

Składniki:
  • rukola
  • endywia
  • sałata rzymska
  • żeńskie kwiaty cukinii
  • radicchio
  • 1 cebula
  • 1 młoda cukinia
  • 6 ogórków gruntowych
  • ser feta
  • oliwa
  • ocet balsamiczny lub cytryna
  • miód
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy
  • sól
  • pieprz

Warzywa myjemy i osuszamy (ilość wg uznania, tak żeby mniej więcej wszystkiego było po równo). Oczywiście nie wszystkie sałaty są tak łatwo dostępne więc możemy którąś pominąć lub zamienić na inną. Liście sałat rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę tniemy w piórka, ogórka i cukinię w kostkę. Przygotowujemy sos: mieszamy 4 łyżki octu balsamicznego lub wyciśniętej cytryny, 2 łyżki miodu, 6 łyżek oliwy i 3 łyżeczki musztardy plus sól i pieprz do smaku. Sos wlewamy do przygotowanych wcześniej warzyw i mieszamy. Po nałożeniu na talerz posypujemy pokruszonym serem feta. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...