piątek, 2 sierpnia 2013

Wegański pasztet z cukinii

Wegański pasztet z cukinii
Wegański pasztet z cukinii


W ostatnim czasie bardzo polubiłam przygotowywać (i konsumować :)) różne wegetariańskie pasztety. Robi się je szybko i smakują bardzo dobrze. Ten z cukinii pochodzi ze strony Olgi Smile. U mnie w wersji zmodyfikowanej - zamiast płatków ryżowych użyłam otrębów owsianych a można też zastąpić je np. kaszą manną, jaglaną lub kuskus.

Składniki:
  • 5-6 mini cukinii lub 3 duże (w sumie ok. 1kg cukinii)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 szklanki otrębów owsianych
  • pęczek kopru
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Ziemniaki gotujemy i studzimy a następnie rozdrabniamy. Cukinię dokładnie myjemy a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i podsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy do niej wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wszystkie składniki razem z otrębami dobrze mieszamy i dosmaczamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku przez 60-70 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego! :)

Wegański pasztet z cukinii
Wegański pasztet z cukinii

2 komentarze:

  1. Mmm, kolejny super pomysł na pasztet - na pewno znajdzie się na mojej liście DO SPRÓBOWANIA ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w składnikach pietruszki nie ma, za to jest koper co nie wiadomo co z nim zrobić potem. W sumie to wiem, albo koper albo pietruszka zielona, ale nie każdy jest domyślny, przepisy podaje się dokładnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...