Składniki:
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g)
- 1 opakowanie pieczarek
- 1 duży brokuł
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kostka sera (ilość wg uznania)
- 1 duża śmietana 18% (400g)
- masło (do smażenia)
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. Ja użyłam kokardek Lubelli z pełnego ziarna ale może to być też inny rodzaj. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie parzymy brokuła i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, paprykę w kostkę, cebulę w piórka, brokuły po ostygnięciu kroimy w mniejsze różyczki i wyciskamy czosnek. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło. Następnie wykładamy na nią przygotowane wcześniej warzywa i podsmażamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce, pilnując żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy warzywa na patelni są już miękkie i puściły trochę soku dodajemy do tej mieszanki śmietanę i porządnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na wcześniej przygotowany makaron kładziemy starty żółty ser i zalewamy całość równomiernie warzywami ze śmietaną. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy je do piekarnika na 180st. C na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Smacznego! :)
![]() |
Warzywa na patelni |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz