Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia więc warto każdego ranka poświęcić na nie chwilę. Te zapiekane bagietki są idealne na pierwszy posiłek dnia. Smaczne, sycące, proste w przygotowaniu. Bonusowo powstała też zapiekanka ze składników, które zostały. Inspiracją do stworzenia tego dania był przepis ze strony Pani Smaczna, u mnie wersja zmodyfikowana, bezmięsna. Podaję przepis na śniadanie dla 2 osób.
Składniki:
- 2 bagietki o długości ok. 25cm (mogą być z sezamem, z makiem lub jakie kto lubi)
- 3 jajka
- 4 plastry żółtego sera
- 1 papryka
- 1 pomidor
- szczypiorek
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Na wierzchu bagietki wycinamy otwór i wydrążamy środek. Przygotowujemy nadzienie: paprykę, pomidora i ser kroimy w kostkę (ser może być też tarty i warzywa też mogą być inne - co tam się znajdzie w lodówce :)), szczypiorek siekamy. Jajka ubijamy na pianę i dodajemy do niej przygotowane warzywa i ser. Dosmaczamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (lub innym ulubionym ziołem). Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone bagietki i zapiekamy je przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st. C - do ścięcia się jajek. Podając danie można je ozdobić świeżą bazylią.
Z tego co zostało nam po wydrążeniu bagietek oraz z farszu robimy szybką zapiekankę: wsypujemy do naczynia pokruszoną bułkę, zalewamy farszem, ewentualnie ubijamy jeszcze dodatkowo dwa jajka i zalewamy to wszystko a następnie zapiekamy razem z bagietkami do ścięcia się jajka. Ozdabiamy świeżą bazylią. Smacznego! :)
Pyszny początek dnia! :)
OdpowiedzUsuńPomysł na bagietkę jest świetny! :)
OdpowiedzUsuńBagietki wyglądają cudownie! :)
OdpowiedzUsuń