poniedziałek, 22 lipca 2013

Zapiekana bagietka z warzywno-jajecznym nadzieniem + zapiekanka


Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia więc warto każdego ranka poświęcić na nie chwilę. Te zapiekane bagietki są idealne na pierwszy posiłek dnia. Smaczne, sycące, proste w przygotowaniu. Bonusowo powstała też zapiekanka ze składników, które zostały. Inspiracją do stworzenia tego dania był przepis ze strony Pani Smaczna, u mnie wersja zmodyfikowana, bezmięsna. Podaję przepis na śniadanie dla 2 osób.

Składniki:
  • 2 bagietki o długości ok. 25cm (mogą być z sezamem, z makiem lub jakie kto lubi)
  • 3 jajka
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Na wierzchu bagietki wycinamy otwór i wydrążamy środek. Przygotowujemy nadzienie: paprykę, pomidora i ser kroimy w kostkę (ser może być też tarty i warzywa też mogą być inne - co tam się znajdzie w lodówce :)), szczypiorek siekamy. Jajka ubijamy na pianę i dodajemy do niej przygotowane warzywa i ser. Dosmaczamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (lub innym ulubionym ziołem). Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone bagietki i zapiekamy je przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st. C - do ścięcia się jajek. Podając danie można je ozdobić świeżą bazylią.

Z tego co zostało nam po wydrążeniu bagietek oraz z farszu robimy szybką zapiekankę: wsypujemy do naczynia pokruszoną bułkę, zalewamy farszem, ewentualnie ubijamy jeszcze dodatkowo dwa jajka i zalewamy to wszystko a następnie zapiekamy razem z bagietkami do ścięcia się jajka. Ozdabiamy świeżą bazylią. Smacznego! :)

Zapiekana bagietka z warzywno-jajecznym nadzieniem + zapiekanka
Zapiekana bagietka z warzywno-jajecznym nadzieniem + zapiekanka

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...