Szybkie i smaczne ciasto na kakaowym biszkopcie - idealne do porannej kawy :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki (u mnie bez polewy czekoladowej).
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki (niepełna)
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę kokosową:
- 500 ml mleka
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 kostka masła (200 g)
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Najpierw robimy biszkopt. Jajka ubijamy na pianę. Dodajemy do nich brązowy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) i dalej miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, najlepiej takiej o wymiarach 20x35 cm (ja użyłam takiej keksówki, która jest jednak za mała przez co ciasto wyrosło dość wysokie i trudno je dobrze nasączyć). Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C (do suchego patyczka).
Kiedy ciasto się upiecze odstawiamy je do ostygnięcia a w międzyczasie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy (opcjonalnie) i gotujemy. Po chwili dodajemy wiórki kokosowe i dalej gotujemy - do zgęstnienia masy. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy masę do wystygnięcia.
Ostudzony biszkopt możemy nasączyć herbatą a następnie wykładamy go masą kokosową. Wstawiamy na trochę do lodówki żeby masa zgęstniała. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz