Bardzo szybka, bardzo prosta i bardzo intensywna w smaku sałatka idealnie nadająca się na upalne dni. Akurat miałam dostawę młodych ziemniaczków prosto z Mazur od dziadka z działki więc je wykorzystałam. Przepis pochodzi ze strony Olgi Smile, u mnie oczywiście podwójna porcja choć i tak jak dla mojej rodziny wyszło za mało :)
Składniki:
- 1kg młodych ziemniaków
- 100ml śmietany18%
- 4 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 4 ząbki czosnku
- sól
- koperek
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę (ja dałam 18%) z musztardą, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i bardzo drobno pokrojony koperek. Ziemniaki po ostygnięciu kroimy w dość dużą kostkę a następnie mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem. Ja przed podaniem trochę tę sałatkę chłodzę bo taka smakuje mi najbardziej. Smacznego! :)
Proste danie - uwielbiam takie:-)
OdpowiedzUsuń