piątek, 9 sierpnia 2013

Kruche ciasto serowe do tarty - przepis podstawowy

To chyba jedno z lepszych ciast do tarty jakie istnieje. Można je wykorzystać do różnych rodzajów tart, m.in. do tej z pomidorkami koktajlowymi i serem feta.

Składniki:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz
  • sól
  • 1 żółtko (opcjonalnie)

Masło i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy mąkę i przyprawy i zagniatamy. Możemy też dodać żółtko lub dwa, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Wykładamy je do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...