wtorek, 23 lipca 2013

Cukinie faszerowane z kaszą kuskus

Cukinie faszerowane z kaszą kuskus
Cukinie faszerowane z kaszą kuskus

Muszę się przyznać, że fanką cukinii nigdy nie byłam ale powoli nabieram do niej przekonania - zwłaszcza w takim wydaniu. Danie to przygotowała moja siostra, która jest świetną kucharką i od której się uczę :) Inspiracja pochodzi z TEJ storny ale przepis jest nieco zmodyfikowany. Porcja dla 2 osób.

Składniki:
  • 6 małych żółtych okrągłych cukinii
  • 1 mała cebula
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy im górną część (kapelusiki). Drążymy środki cukinii małą łyżeczką tak żeby były całkiem puste w środku - jest to bardzo proste. Miąższ siekamy. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem tak żeby się zarumieniły. Następnie na tej samej patelni na oliwie podsmażamy posiekany wcześniej miąższ cukinii do zmięknięcia. Dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Suszone pomidory miksujemy na gładką masę i dodajemy je oraz posiekaną pietruszkę do wcześniej podsmażonych warzyw. Następnie dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę kuskus. Całość dosmaczamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Nadziewamy cukinie farszem, przykrywamy kapelusikami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180st. C przez ok 30 minut, do zarumienienia się. Smacznego! :)

Cukinie faszerowane z kaszą kuskus
Cukinie przed pieczeniem

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...