Mniam, mniam - dawno nie jadłam tak pysznego a zarazem zdrowego deseru :) Bardzo spodobał mi się pomysł wykorzystania kaszy jaglanej w deserze i cieszę się, że mogłam wykorzystać jedne z moich ulubionych owoców: maliny i jagody. Całość jest zrobiona na mleku roślinnym więc jest całkowicie wege :)
Przepis pochodzi ze strony Biblia Smaków, którą niedawno odkryłam i już wiem, że na pewno skorzystam z niejednej receptury tam zamieszczonej.
Składniki:
- szklanka malin
- szklanka jagód
- 8 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki miodu
Pracę zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i przestudzenia jej. Wszystkie składniki oprócz owoców dzielimy na pół i robimy dwa oddzielne szejki. Ja najpierw zrobiłam jagodowy: wrzucamy do blendera szklankę jagód, wsypujemy 4 czubate łyżki kaszy jaglanej, dodajemy łyżkę miodu i wlewamy mleko. Blendujemy wszystko na gładką masę i przelewamy do szklanek do połowy ich wysokości. Czyścimy blender i robimy drugiego szejka z malin w dokładnie taki sam sposób. Zapełniamy nim drugą połowę szklanek. Możemy ozdobić świeżymi owocami. Smacznego! :)
Świetny :) Bardzo lubię takie musy. Są smaczne, sycące i zdrowe.
OdpowiedzUsuńpyszny!
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!:)
nigdy nie piłam z kaszą :) na pewno ciekawe i zdrowe połączenie
OdpowiedzUsuń