piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto kakaowe z masą kokosową

Ciasto kakaowe z masą kokosową

Szybkie i smaczne ciasto na kakaowym biszkopcie - idealne do porannej kawy :)

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki (u mnie bez polewy czekoladowej).

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę kokosową:
  • 500 ml mleka
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Najpierw robimy biszkopt. Jajka ubijamy na pianę. Dodajemy do nich brązowy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) i dalej miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, najlepiej takiej o wymiarach 20x35 cm (ja użyłam takiej keksówki, która jest jednak za mała przez co ciasto wyrosło dość wysokie i trudno je dobrze nasączyć). Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C (do suchego patyczka).

Kiedy ciasto się upiecze odstawiamy je do ostygnięcia a w międzyczasie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy (opcjonalnie) i gotujemy. Po chwili dodajemy wiórki kokosowe i dalej gotujemy - do zgęstnienia masy. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy masę do wystygnięcia.

Ostudzony biszkopt możemy nasączyć herbatą a następnie wykładamy go masą kokosową. Wstawiamy na trochę do lodówki żeby masa zgęstniała. Smacznego! :)

Ciasto kakaowe z masą kokosową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...