piątek, 9 sierpnia 2013

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Dziś gościnnie na blogu przepis od mojej siostry, która w kulinarnych poczynaniach radzi sobie dużo lepiej ode mnie :) Ostatnio wyczarowała taką piękną i pyszną tartę z pomidorkami koktajlowymi z własnego krzaczka. Do najlżejszych ona nie należy ale czasami warto zgrzeszyć dla takiego smaku. Palce lizać!

Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.

Składniki na ciasto serowe:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz
  • sól
  • 1 żółtko (opcjonalnie)

Składniki na farsz:
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g sera feta
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • garść kiełków cebuli
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Ciasto przygotowujemy według przepisu na podstawowe ciasto serowe do tarty: masło i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy mąkę i przyprawy i zagniatamy. Możemy też dodać żółtko lub dwa, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Wykładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem).

W międzyczasie przygotowujemy farsz. 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy je serem feta. Wraz z pozostałymi pomidorkami rozkładamy je na podpieczonym wcześniej cieście. Jajka ubijamy z mlekiem, mąką, solą i pieprzem i tę mieszankę wylewamy na tartę. Całość można dodatkowo posypać serem feta oraz kiełkami cebuli. Tartę pieczemy w temperaturze 160 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut - do ścięcia się białek. Po wyjęciu dania z piekarnika dekorujemy ją świeżym tymiankiem. Smacznego! :)

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem feta

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...