Prosto, szybko i smacznie - tak gotuje moja mama i tak też jest z tym makaronem i sosem pomidorowym. Przygotowanie dania zajmuje ok. 15 minut a jak smakuje!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu panne z mąki pełnoziarnistej
- 1 kg świeżych pomidorów (poza sezonem może być pulpa pomidorowa)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 0,5 słoika koncentratu pomidorowego 30% (ok. 100 g)
- ser mozarella (opcjonalnie)
Makaron penne gotujemy al dente. W międzyczasie pomidory myjemy, obieramy ze skórki i blendujemy. Powstałą pulpę wlewamy do garnka i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy pozostałe składniki: cukier, sól, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Podając makaron z sosem możemy dodać do niego trochę sera mozarella w małych kawałkach. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz