wtorek, 13 sierpnia 2013

Makaron penne z sosem pomidorowym

Makaron penne z sosem pomidorowym

Prosto, szybko i smacznie - tak gotuje moja mama i tak też jest z tym makaronem i sosem pomidorowym. Przygotowanie dania zajmuje ok. 15 minut a jak smakuje!

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu panne z mąki pełnoziarnistej
  • 1 kg świeżych pomidorów (poza sezonem może być pulpa pomidorowa)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 0,5 słoika koncentratu pomidorowego 30% (ok. 100 g)
  • ser mozarella (opcjonalnie)

Makaron penne gotujemy al dente. W międzyczasie pomidory myjemy, obieramy ze skórki i blendujemy. Powstałą pulpę wlewamy do garnka i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy pozostałe składniki: cukier, sól, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Podając makaron z sosem możemy dodać do niego trochę sera mozarella w małych kawałkach. Smacznego! :)
Makaron penne z sosem pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...