poniedziałek, 29 lipca 2013

Babka intensywnie kokosowa

Babka kokosowa
Babka kokosowa

Uwielbiam kokosy i kiedy tylko trafiłam na ten przepis musiałam go sprawdzić. Nie pożałowałam - ciasto wyszło intensywnie kokosowe i jak na babkę dość mokre. Zdecydowanie odpowiadają mi te smaki. Przepis pochodzi ze strony Magda Kucharzy.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 mleko kokosowe (400 ml)
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju

Ubijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki: mleko kokosowe i olej. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą suche składniki i następnie łączymy je z mokrymi dobrze miksując. Przekładamy masę do foremki do babki z kominem i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto można ozdobić polewą czekoladową ale u mnie miało być ono na podróż więc żeby się łatwiej jadło posypałam jedynie wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Babka kokosowa

2 komentarze:

  1. Nie lubię suchych babek, więc taka byłaby dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, takie mokre ciacho super:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...