Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc korzystamy. Marzyła mi się ona w wersji z patelni z bułką tartą, ale siostra, która stawia na zdecydowanie zdrowsze jedzenie, zadecydowała inaczej i postawiła na zrobienie sałatki. Nie żałuję :)
Składniki:
- zielona fasolka szparagowa
- pomidorki koktajlowe
- sałata rzymska (może być inna)
- pietruszka
- ser feta
- sól
- pieprz
- oliwa
- biały ocet winny
- miód
Fasolkę przycinamy na dwóch końcach, gotujemy do miękkości i studzimy. Na dnie miski kładziemy porwaną sałatę, ostudzoną fasolkę, pomidorki pokrojone w ćwiartki, kruszymy fetę i całość posypujemy pietruszką. W miseczce przygotowujemy sos (składniki na 1 porcję): mieszamy 2 łyżki oliwy, 3 łyżki octu, 2 łyżeczki miodu (proporcje można modyfikować w zależności od upodobań). Dosmaczamy solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy sosem tuż przed podaniem. Smacznego! :)
Bardzo lubię fasolkę, też korzystam z sezonu na nią :-) z fetą i pomidorami - pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuń