Nutella - kto jej nie lubi? Orzechy plus kakao plus mleko to jak dla mnie połączenie idealne. Wiadomo, że ta sklepowa nutella z orzechami ma niewiele wspólnego za to zawieta mnóstwo tłuszczu i cukru. Nie tak jak ta domowa, w której smak orzechów jest dobrze wyczuwalny a smak czekolady bardzo intensywny.
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g o zawartości kakao min. 70%)
- 3/4 szklanki mleka zagęszczonego
- 120 g orzechów laskowych
- 3 łyżki brązowego cukru (może być więcej - kwestia upodobań; z tej proporcji nutella wyjdzie mało słodka)
Czekoladę, mleko oraz cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dobra instrukcja jak to zrobić znajduje się TUTAJ). Orzechy mielimy w blenderze - im drobniej tym lepiej. Kiedy masa czekoladowa nieco przestygnie dodajemy ją do blendera do orzechów i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)
Wyglada uroczo:-)
OdpowiedzUsuńOjej wygląda cudownie i pewnie smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńOjej wygląda cudownie i pewnie smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńOjej wygląda cudownie i pewnie smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńa mogę zrobić nutelle z 2 bananów,owoców suszonych,1 łyżki kakao i cynaomu?:)
OdpowiedzUsuń