Muszę się przyznać, że fanką cukinii nigdy nie byłam ale powoli nabieram do niej przekonania - zwłaszcza w takim wydaniu. Danie to przygotowała moja siostra, która jest świetną kucharką i od której się uczę :) Inspiracja pochodzi z TEJ storny ale przepis jest nieco zmodyfikowany. Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 6 małych żółtych okrągłych cukinii
- 1 mała cebula
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
- 1/4 szklanki suszonych pomidorów w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy im górną część (kapelusiki). Drążymy środki cukinii małą łyżeczką tak żeby były całkiem puste w środku - jest to bardzo proste. Miąższ siekamy. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem tak żeby się zarumieniły. Następnie na tej samej patelni na oliwie podsmażamy posiekany wcześniej miąższ cukinii do zmięknięcia. Dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Suszone pomidory miksujemy na gładką masę i dodajemy je oraz posiekaną pietruszkę do wcześniej podsmażonych warzyw. Następnie dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę kuskus. Całość dosmaczamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Nadziewamy cukinie farszem, przykrywamy kapelusikami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180st. C przez ok 30 minut, do zarumienienia się. Smacznego! :)
Cukinie przed pieczeniem |
wyglądają świetnie:) super pomysł:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń