Ostatnio trochę brakuje mi czasu na gotowanie więc stawiam na rzeczy super szybkie. Tak też jest z tą pastą, na którą przepis znalazłam na stronie Cook Yourself. Ma ona świetny smak - w szczególności zasmakuje tym, którzy lubią dania ostre ponieważ tę papryczkę chilli jest naprawdę mocno czuć.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 ser feta (ok. 250-270 gr)
- 2 papryczki chilli
- 4 połówki suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda i pestki. Kładziemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Następnie odstawiamy ją na 10 minut do szczelnie zamkniętego naczynia. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny oraz czosnek, z papryczek chilli usuwamy pestki i wrzucamy do blendera. Dodajemy do niego suszone pomidorki i ser feta. Wracamy do upieczonej papryki: obieramy ją ze skórki (powinna sama bez problemu odchodzić) i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mocno blendujemy. Pastę jemy z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)
Mój mąż to amator bardzo ostrych dań, chyba zrobię właśnie dla niego tę pastę. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń