Składniki:
- 4 nieduże ziemniaki
- 10 jajek
- duży pęczek szczypiorku
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Na początku gotujemy 8 jajek na twardo (2 zostawiamy surowe) i ziemniaki. Czynność tę można wykonać dzień wcześniej ponieważ będą nam one potrzebne zimne. Cebulę kroimy w piórka lub w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Szczypiorek siekamy. Ugotowane jajka i ziemniaki mocno rozdrabniamy i ze sobą łączymy. Dodajemy do nich cebulę i szczypiorek oraz dwa surowe jajka i dosmaczamy solą i pieprzem. Wszystko ze sobą dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki (najlepiej do keksówki) i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Pasztet można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! :)
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuń