środa, 31 lipca 2013

Pasztet jajeczno-ziemniaczany ze szczypiorkiem

Pasztet jajeczno-ziemniaczany ze szczypiorkiem

Pamiętacie przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane ze szczypiorkiem, który umieściłam na stronie dwa tygodnie temu? Domownikom bardzo one smakowały ale niestety są po pierwsze dość czasochłonne a po drugie takie smażone są nienajzdrowsze. Dlatego postanowiłam zmodyfikować przepis i zamiast kotletów z dokładnie tej samej masy powstał wegetariański pasztet. Smakuje świetnie!

Składniki:
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 10 jajek
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Na początku gotujemy 8 jajek na twardo (2 zostawiamy surowe) i ziemniaki. Czynność tę można wykonać dzień wcześniej ponieważ będą nam one potrzebne zimne. Cebulę kroimy w piórka lub w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Szczypiorek siekamy. Ugotowane jajka i ziemniaki mocno rozdrabniamy i ze sobą łączymy. Dodajemy do nich cebulę i szczypiorek oraz dwa surowe jajka i dosmaczamy solą i pieprzem. Wszystko ze sobą dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki (najlepiej do keksówki) i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Pasztet można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! :)

Pasztet jajeczno-ziemniaczany ze szczypiorkiem
Pasztet jajeczno-ziemniaczany ze szczypiorkiem

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...