Lubię najróżniejsze sałatki warzywne, ale zazwyczaj ciężko mi się nimi najeść, dlatego tym razem postanowiłam dodać do receptury sycący pęczak.
Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- 5 ogórków małosolnych
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 szklanki pęczaku
- pietruszka
- sól
- pieprz
Pracę zaczynamy od ugotowania pęczaka i ostudzenia go (można to zrobić dzień wcześniej). Pęczak gotujemy w proporcji: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Powinien on wchłonąć całą wodę - wtedy będzie sypki. Pęczak gotujemy ok. 20 minut. Pomidory, rzodkiewkę oraz ogórki jedne i drugie kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Pietruszkę siekamy. Dodajemy pęczak i wszystko mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Smacznego! :)
pyszna kolorowa:)
OdpowiedzUsuńpycha! u mnie tez sałatkowo dziś:) http://manufakturaciastek.blox.pl
OdpowiedzUsuń