środa, 21 sierpnia 2013

Zielone pesto

Zielone pesto

Niedawno odwiedziła mnie siostra, która przybyła z wielką torbą świeżej bazylii prosto z własnego krzaczka i zarządziła zrobienie pesto. Niezmiernie mnie to ucieszyło ponieważ jest to smak, który zapamiętałam najlepiej z podróży do Toskanii. Pesto mojej siostry wyszło co najmniej tak smaczne jak to, które miałam okazję kosztować we Włoszech. W wersji z migdałami zamiast drogich orzeszków piniowych wcale nie traci na smaku.

Składniki:
  • 2 pełne garście świeżej bazylii
  • ok. 150 g obranych migdałów
  • 100-150 g sera parmezan lub dziugas
  • oliwa
  • sól
  • czosnek (opcjonalnie)

Przygotowanie jest bardzo proste: umieszczamy składniki w blenderze, miksujemy i gotowe :) Jeśli chodzi o ilości i proporcje to jest to kwestia upodobań. U nas jest mało oliwy przez co pesto jest mało płynne ale i mniej tuczące. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub z makaronem. Smacznego! :)

Toskania
Toskania
Toskania
Toskania

1 komentarz:

  1. uwielbiam pesto :)
    dziś ostatni dzień rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...