Wczoraj coś nie miałam weny do gotowania i chciałam zrobić coś na szybko więc tarta wydała się oczywistym wyborem. Rodzina trochę narzeka, że ich tuczę ale nie ma to jak świeże maślane ciasto :) Tak mi się z tym szybko zeszło, że zrobiłam też lemoniadę (przepis TUTAJ) i pastę z bobu, na którą przepis niebawem pojawi się na blogu.
Składniki na ciasto:
- 3/4 kostki masła (150g)
- 200g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Ciasto zrobiłam wg TEGO przepisu. Po zagnieceniu owijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Składniki na farsz:
- 1 brokuł
- 15-20 pomidorków koktajlowych
- pół kostki sera feta (ok. 150g)
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- pieprz
- świeża bazylia
Brokuła parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki. Ostudzonego brokuła kroimy na mniejsze różyczki. Pomidorki i brokuły łączymy ze sobą i dodajemy do nich ząbek czosnku, pieprz i oregano i delikatnie mieszamy (żeby pomidorki się nie rozpadły). Ja nie dodaję soli ponieważ ser feta jest wystarczająco słony. Wykładamy formę do tarty ciastem i robimy w nim nakłucia widelcem. Następnie wykładamy na nie farsz i rozsypujemy na nim pokruszoną fetę. Wstawiamy do piekarnika na 180st. C na ok. 30 minut. Po wyjęciu tarty można ozdobić ją i dosmaczyć świeżą bazylią. Smacznego! :)
Tarta przed pieczeniem |
Wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje!
OdpowiedzUsuńpysznie wyszła:)
OdpowiedzUsuń