Ciasto zrobiłam na podstawie TEGO przepisu dodając do niego bardzo mocno rozdrobniony ser mozzarella.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 200 g mąki
- 100 g sera mozzarella
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 3 pomidory
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- dwie szczypty pieprzu cayenne
- pieprz czarny
- sól
Ciasto przygotowujemy łącząc ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wyrabiając. Po uzyskaniu gładkiej masy formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim foremkę. Następnie robimy w nim dziurki widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut na 180 st. C (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jajka ubijamy na pianę i po kolei dodajemy do nich wszystkie składniki z wyjątkiem pomidorów i dobrze mieszamy. Kiedy ciasto już się podpiecze wyjmujemy je i układamy na nim pokrojone w plastry pomidory tak żeby przykryły one całość. Następnie zalewamy to masą jajeczną i na jej wierzch kładziemy jeszcze jedną warstwę pomidorów pokrojonych w plastry (mi większość z nich i tak zatopiła się w jajkach). Tak przygotowaną tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut (do ścięcia się jajek). Smacznego! :)
Żółte pomidorki! Wygląda yummy :)
OdpowiedzUsuńprześliczna tarta, w kolorach lata! przepis na ciasto inspirujący! zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń