poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami
Tarta z budyniem i owocami

Kolejna tarta na blogu. Chociaż mają one z milion kalorii ja nie potrafię się im oprzeć :) Tym razem tarta na słodko - z budyniem i owocami sezonowymi (u mnie z malinami i z borówkami amerykańskimi). Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych deserów, jakie ostatnio miałam okazję konsumować - delicja! I jak zwykle jest to deser prosty i szybki w przygotowaniu :)

Składniki na ciasto:
  • 3/4 kostki masła (150g)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto do tej tarty zrobiłam z tego samego przepisu co zawsze (link TUTAJ) z tym, że szczyptę soli zamieniłam na 3 łyżki cukru. Po zagnieceniu ciasta zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Składniki na nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • maliny
  • borówki amerykańskie (lub dowolne ulubione owoce)

Schłodzonym ciastem wykładamy blachę (TAKĄ typową do tarty) i nakłuwamy całość widelcem. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 180 st. C na ok. 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu. Gotowy budyń wylewamy na upieczoną tartę i całość obkładamy owocami. Smacznego! :)

Tarta z budyniem i owocami

2 komentarze:

  1. cudowne zdjęcia, które bardzo mnie zachęciły do zrobienia tej tarty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie ale mam tylko jedno pytanie czy ciasto może być cały dzień w lodówce czy będzie to jakiś problem ???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...