Kolejna tarta na blogu. Chociaż mają one z milion kalorii ja nie potrafię się im oprzeć :) Tym razem tarta na słodko - z budyniem i owocami sezonowymi (u mnie z malinami i z borówkami amerykańskimi). Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych deserów, jakie ostatnio miałam okazję konsumować - delicja! I jak zwykle jest to deser prosty i szybki w przygotowaniu :)
Składniki na ciasto:
- 3/4 kostki masła (150g)
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto do tej tarty zrobiłam z tego samego przepisu co zawsze (link TUTAJ) z tym, że szczyptę soli zamieniłam na 3 łyżki cukru. Po zagnieceniu ciasta zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- maliny
- borówki amerykańskie (lub dowolne ulubione owoce)
Schłodzonym ciastem wykładamy blachę (TAKĄ typową do tarty) i nakłuwamy całość widelcem. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 180 st. C na ok. 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu. Gotowy budyń wylewamy na upieczoną tartę i całość obkładamy owocami. Smacznego! :)
cudowne zdjęcia, które bardzo mnie zachęciły do zrobienia tej tarty;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ale mam tylko jedno pytanie czy ciasto może być cały dzień w lodówce czy będzie to jakiś problem ???
OdpowiedzUsuń